Sve što je proteklih dana Tomislav Nikolić izgovorio britanskom “Guardianu” i opet, nekako u isto vrijeme, Milorad Dodik, u funkciji je iste politike podjela na Balkanu, u kojoj Beograd i njegov politički vazal Banja Luka ne biraju sredstva da bi ostvarili svoje ciljeve. Svako ko kaže da se u slučaju Dodika radi o izbornoj retorici, dakle “taktici” koja se samo slučajno podudara sa srbijanskom strategijom, riskira da poput noja skriva glavu u pijesak.

Definicija genocida

– Šta ako se Srbi isele (s Kosova, op.a.)? Ko će prihvatiti rezultate takvog genocida? To je jedna od definicija genocida, kada protjerate 40.000 ljudi, bez obzira na to da li su u pitanju žene, muškarci (civili) ili vojnici, i kada izmijenite etnički sastav teritorije. To je genocid – rekao je Nikolić u intervjuu britanskom “Guardianu”, govoreći ne o Bosni i Hercegovini, već o Republici Kosovo. I još jednom je ponovio zvanični stav Beograda da u Srebrenici nije počinjen genocid.

No, govoreći o Kosovu, uz nagovještaje kako bi Beograd možda i prihvatio podjelu te zemlje, Nikolić je indirektno opisao genocid u BiH. Naveo je da je “jedna od definicija genocida” kada protjerate više hiljada ljudi, zaboravljajući da je iz bh. entiteta RS na razne načine – uključujući i primoravanje da se imovina “prodaje” praktično u bescjenje – protjerano više od milion ljudi. I da se većina tih nesrpskih izbjeglica još nije vratila u taj dio Bosne! Nikolić je tako u Londonu priznao da se u BiH dogodio genocid, i to na cijelom teritoriju, a ne samo u entitetu u kome je on, te da je 1992. godine proglašen Šešeljevim četničkim vojvodom.

 

Odmah nakon što je i Dodik bezuspješno proteklih dana još jednom proglašavao “državnost RS”, entitetska ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović sugerirala je da bi zbog kašnjenja Federacije BiH na putu za Evropu RS mogla samostalno (?!), van države BiH, tražiti svoj put u EU. Očito, sve po “kiparskom modelu”, čiju je (kiparsku) delegaciju proteklih dana “državnički” ugostio i Milorad Dodik.

  

U takvom razvoju događaja Bosni i Hercegovini doista ne preostaje ništa drugo nego da svim silama upre i stigne NATO-ov voz do prvog septembra. Do tada je Sarajevu dat rok da ispuni uvjete za ulazak u Akcijski plan (MAP), pa su sada i politički žiranti tog procesa na potezu.

Ruski put

Ne treba, međutim, zaboraviti da je glavni kočničar i za ulazak BiH u NATO upravo Dodik. On je, naime, obećao da će čvrsto slijediti Nikolića i ruskog predsjednika Vladimira Putina po tom pitanju.

 

Oni koji su proteklih dana kritizirali Dodika zbog njegove antidejtonske retorike, trebali bi znati da ono što govori predsjednik RS nije samo prazna priča i da je u pitanju strategija po kojoj bi na kraju mogla trijumfirati Moskva.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *