Amputirani dijelovi ljudskog tijela, iskorištene gaze, šprice, izvađeni zubi i krvavi zavoji umjesto u spalionicama, kojih u našoj zemlji nema, svakodnevno završavaju na gradskim deponijama. Posebnu opasnost prijeti i od otpada koji sadrži radioaktivne čestice. Zbog mogućnosti pojave zaraze, ozlijeda i zagađenja okoline sve nabrojano predstavlja veliki problem, saopćili su na današnjoj konferenciji za novinare iz Društva za istraživanje i razvoj (DIR).

Iako nije po pravilima i mimo je svih zakona da otpad koji bi na sebi morao nositi oznake: ˝eksplozivno˝, ˝zapaljivo˝, ˝štetno˝, ˝kancerogeno˝, ˝toksično˝, ˝infektivno˝ ˝iritirajuće˝ ili ˝teratogeno˝ završi na okolnim deponijama, nerijetko nedaleko od naselja, ovo je za sada jedino mjesto za zbrinjavanje medicinskog otpada.

-Medicinske ustanove se trude i rade na tome da unutar svojih objekata medicinski pretvore u neopasni otpad, ali stanje je više nego alarmantno -istakao je Emir Arpadžić iz DIR-a.

DIR će u narednom periodu djelovati u smjeru proširivanja mreže nevladinih organizacija i formiranja konzorcija koji će se kroz pravne i ekonomske aspekte baviti ovim problemom.

Ogorčenost zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina godinama bila odlagalište opasnog otpada iz Evropske unije izrazio je Mladen Rudež iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

-Oko 50 hiljada tona opasnog otpada izvezeno je iz BiH. Takozvani ˝dobrotvorci˝ našoj su zemlji ˝donirali˝ oko tri hiljade tona lijekova sa isteklim rokom trajanja, koje smo morali zbrinuti. Ima i nekih svijetlih primjera, poput Kantona Sarajevo koje je iz svog budžeta izdvojilo oko pola miliona KM za ove namjene, a slične aktivnosti su praksa u Mostaru, Prijedoru i Banjoj Luci-kazao je Rudež i podvukao da se u cilju zaštite zdravlja građana mora djelovati i preventivno.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *