“Kanimo glasovati protiv”, rekla je Nuland. “Odlučno se protivimo toj inicijativi”, dodala je, dok Velika Britanija najavljuje suzdržanost, a Rusija, Francuska i Španjolska podupiru inicijativu.

>> Hoće li Hrvatska priznati Palestinu kao promatračicu u UN-u?

Washington drži da palestinska država može nastati samo na temelju izravnih pregovora Palestinaca i Izraelaca, koji su prije dvije godine zašli u slijepu ulicu. Palestinci, koji u UN-u imaju status “subjekta promatrača”, zatražit će u četvrtak u Općoj skupštini UN-a da im se dodijeli status “promatrača, države nečlanice”, u čemu očekuju potporu većine od 193 zemlje u Općoj skupštini, ali nailaze na protivljenje SAD-a i Izraela.

Velika Britanija, uz Francusku članica UN-ova Vijeća sigurnosti iz Europe, zaprijetila je da će se suzdržati ako se ne ispune neki uvjeti, napose ako se Palestinci odmah ne vrate za pregovarački stol u vezi s uspostavom palestinske države. Francuska je nakon otezanja naposljetku najavila da će odobriti taj novi status. Ocijenivši da je to “najbolje rješenje na putu približavanja miru”, Španjolska je rekla da će i ona učiniti isto.

Rusija će glasovati za novi status, a Njemačka je dala do znanja da neće “odobriti” rezoluciju, ne rekavši ipak hoće li je odbiti ili će se suzdržati.

 

(HINA)

Leave a Reply

*

captcha *