Alibašić u pismu Ban Ki-Moonu navodi kako mu se obraća u ime 350 tisuća američkih i 50 tisuća kanadskih Bošnjaka, koji su razočarani prisustvom Ban Ki-Moona koncertu održanom u Ujedinjenim nacijama, a koji je organizirao Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije.

‘Koncert je bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH, jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu ‘Marš na Drinu’. Genocid, silovanja, ubojstva i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, su izvršavani od strane srpskih nacionalista upravo uz tu pjesmu. Ta je fašistička pjesma korištena u cilju motiviranja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva, a navela je na ubijanje na tisuće Bošnjaka. Nažalost, ista pjesma je odzvanjala hodnicima Ujedinjenih nacija u New York-u, a članovi Ujediinjenih nacija su je punog srca podržali’, piše, između ostalog u protestnom pismu američkih i kanadskih Bošnjaka glavnom tajniku UN-a.

Američki i kanadski Bošnjaci stoga traže javnu ispriku Ban Ki-Moona i UN-a svim žrtvama Bosne i Hercegovine, a pozivaju i stalnu predstavnicu BiH pri UN-u veleposlanicu Mirsadu Čolaković na javni protest. Pismo u cijelosti možete pročitati na službenim stranicama američkih Bošnjaka, bosniak.org.

(dnevnik.hr)

Leave a Reply

*

captcha *