Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) objavio je na svom blogu osvrt na desetu godišnjicu od terorističkih napada na SAD koja se navršava danas, navodeći da je to dan „kada se trebamo prisjetiti onih koji su nas napustili, njihovih porodica i najmilijih, te odati počast svim žrtvama terorizma u svakoj zemlji svijeta“.

Zajedničko djelovanje

– Najbolje ćemo ih se sjećati ukoliko ostanemo budni i ujedinjeni da bismo spriječili nove napade i žrtve. Teroristi širom svijeta nisu uspjeli ostvariti svoje ciljeve. Mnoge su zemlje zajedno reagirale da bi smanjile prijetnju terorizma.

Zajedničkim djelovanjem značajno smo smanjili kapacitete terorističkih grupa – ističe ambasador Mun, prenosi Fena.

On naglašava da SAD ostaju posvećene radu s partnerima širom svijeta, uključujući BiH, da bi se suočili i suprotstavili nasilnim ekstremistima.

– Što je najvažnije, danas smo jači nego što smo bili prije deset godina. Više smo ujedinjeni, bolje povezani, više posvećeni i bolje pripremljeni za odbranu naših građana, ideala i dostojanstva od onih koji žele ubijanjem promovirati svoje ciljeve – navodi Mun.

Izopačene vrijednosti

Međutim, upozorava on, uprkos našim uspjesima u borbi protiv nasilnih ekstremista koji žele uništiti demokratske vrijednosti, osnovna ljudska prava i nametnuti svoje izopačene vrijednosti, borba mora trajati još dugo.

– Da bi se porazio terorizam, pojedinci, zajednice i države moraju pokazati da su jači od straha, da je njihovo jedinstvo jače od njihovih razlika. Ljude koji su bili žrtve terorizma širom svijeta nije paraliziralo nasilno djelovanje nekolicine.

Naprotiv, oni su se fokusirali na potragu za boljim životom za sebe i svoju djecu, boljim obrazovanjem, novim ekonomskim

šansama i poboljšanjem sistema upravljanja. Oni, ustvari, rade da bi pokazali da su jači od straha – mišljenja je američki ambasador.

Mun je osvrt završio riječima:

– Dok se zajedno sjećamo žrtava terorizma, odajemo počast i slavimo našu snagu na putu ka boljem svijetu kojim koračamo rame uz rame.

Američki narod sjeća se iskrene reakcije građana BiH

Mun je naglasio i da se, dok se približava godišnjica napada, američki narod sjeća i iskrene reakcije građana BiH.

Podsjetio je da su građani širom BiH, kada su se dogodili napadi, slali telegrame, poruke i cvijeće Američkoj ambasadi izražavajući saosjećanje.

– Našli su vremena, iako su se još oporavljali od strašnoga rata kroz koji su prošli, da izraze saosjećanje s nama u našoj tragediji. U jednim lokalnim novinama objavljena je fotografija od 12. septembra koja ne prikazuje uništenje, nego prijateljstvo – jednostavna, rukom napisana poruka s cvijećem, u kojoj stoji “vi ste u našim srcima”, uz potpis “Sarajka”. Sjedinjene Države vam zahvaljuju na saosjećanju i podršci prije deset godina – zaključio je Mun.

Jedinstvena nacija

Mun smatra da SAD moraju i da će biti posvećene i dalje njenim osnovnim vrijednostima i odlučno se boriti protiv ovih prijetnji.

Iako tragedije i sukobi ponekad ističu razlike, zajedničko je gledanje u SAD da američka nacija snagu crpi iz raznolikosti, različitih rasa i religija koje djeluju zajedno, kao jedinstvena nacija, udružene u potrazi za još boljom unijom.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *