SDP-ovim raskidom sa SDA i formiranjem nove koalicije sa SBB-om u Unsko-sanskom kantonu počeli su mnogostruki procesi smjena rukovodilaca na javnim funkcijama, posebno u školskim institucijama, koje još traju.

Javnost se nije mnogo uzbuđivala zbog činjenice da će mnogo direktora iz SDA ostati bez fotelje, ali u tom procesu pomjeranja ili nagrađivanja vlastitih političkih pijuna sve se uzburkalo kada je sa mjesta direktora Gimnazije u Bihaću smijenjen je profesor Jasmin Hodžić, koji za sebe tvrdi da je apolitičan i da ne pripada nijednoj stranci.

Zbog ove afere u priču se umiješao i američki ambasador u BiH Patrick S. Moon, koji je o tome pisao premijeru USK-a Hamdiji Lipovači, proslijedivši kopiju pisma i predsjedniku SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, piše Oslobođenje.

“Izmjene personala izgleda da su politički motivirane, ne da bi BiH bila bolje mjesto za sve njene građane, nego radije samo za one koji podržavaju izvjesne političke partije. Ovo je tim više zabrinjavajuće, jer se tiče škola i njenih studenata, budućnosti ove zemlje”, istakao je, između ostalog, u pismu ambasador Moon.

Međutim, ni njegova intervencija, barem za sada, nije bitnije utjecala na stanje u bihaćkoj Gimnaziji.

Da bi se razumjelo zašto se u ovom slučaju odlučio angažovati američki ambasador, sve je jasnije kada kažemo da je Hodžić istinski stručnjak, profesor matematike i informatike, koji je prirodno-matematički fakultet završio u Kanadi, čije državljanstvo i danas posjeduje, te sa suprugom i četvoro djece, kako nam reče, može napustiti zemlju kada god zaželi. Hodžić je član tima za obuku svih direktora škola u BiH u okviru NSO projekta reforme školstva, u skladu sa principima EU.

Osim toga, bio je koordinator grupe najperspektivnijih učenika ovog kantona, koje je predvodio na studijskim putovanjima po Americi u okviru Youth leadership programa. Trenirao je višestruke svjetske i evropske osvajače zlatnih medalja iz oblasti informatike, nadaleko proslavljenu braću Ferizović iz Bosanskog Petrovca.

(Bportal.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *