Približavanjem 26. jula i godišnjice pokušaja specijalne jedinice ROSU da, po nalogu Hašima Tačija, a uz saglasnost američkog ambasadora u Prištini Kristofera Dela, zauzme Brnjak i Jarinje, pokori Srbe na sjeveru Kosova i uspostavi granicu sa Srbijom, kod žitelja Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i sjeverne Kosovske Mitrovice raste strah da bi se sličan atak mogao ponoviti i ovoga ljeta i da bi na Srbe mogli zajednički da krenu KFOR, EULEX i sve albanske formacije na Kosovu.

Da su razlozi za zebnju opravdani govore i vijesti koje cure iz Vlade Kosova prema kojima Amerikanci ponovo “tjeraju” Tačija da svom silom krene na Sjever i jednom za uvijek završi sa neposlušnim Srbima, pišu srbijanske “Vesti”.

Prema informacijama koje je medijima dostavio jedan ministar u Tačijevoj vladi, ponovo je glavni zagovornik upotrebe sile Kristofer Del, ponovo je Evropska unija protiv, a za razliku od prošlog ljeta, Tači se, iako je američki čovjek, sada koleba, jer nije spreman da se zamjeri Evropskoj uniji koja želi da problem Sjevera riješi pregovorima sa izabranim predstavnicima Srba.

– I prije nego što su ove informacije procurile u javnost, znali smo da Amerikanci vrše pritsak na Tačija da sjever Kosova pod kontrolu stavi milom ili silom i da mu nude svoju logistiku iz Bondstila. Posebno je ratoboran ambasador Del koji ima bar dva razloga da još tokom ljeta Albanci izvrše invaziju na Sjever – kaže za “Vesti” dobro obaviješteni Srbin sa sjevera Kosova.

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *