IslamBosna.ba- Američki diplomata je izjavio da je imenovanje Muhammeda b. Selmana kao prijestolonasljednika Saudijske Arabije ‘ostvarenje sna za Izrael”, prenosi Haaretz.

Bivši američki ambasador u Izraelu, Daniel Shapiro, je izjavio da imenovanje Bin Selmana otvara jedinstvenu priliku da Izrael poboljša svoj regionalni položaj i podršku u njenim strateškim i bezbjedonosnim izazovima.

Shapiro je ponovio činjenicu da Bin Selman vidi vezu između Saudijske Arabije i izraelskih interesa i prijetnji koje će omogućiti Tel Avivu da stekne korist.

Bin Selmanova mržnja prema grupama, naročito Muslimanskoj braći, i njegovi napori da se suprotstavi Iranu doveli su ga do određenih regionalnih saveza, kazao je bivši američki izaslanik. Iz tog razloga Bin Selman je izgradio snažne veze sa UAE i Egiptom.

“Uspon jakih arapskih lidera koji vide neprijatelje Izraela kao svoje neprijatelje zapravo služi interesima Izraela i Sjedinjenih Država.

Ovaj razvoj bi mogao dovesti do formiranja osovine koja uključuje Sjedinjene Države, sunitske arapske države i Izrael jer imaju zajedničke strateške interese i spremni su da se suprotstave ekstremističkim snagama u regionu”, dodao je on.

Shapiro, koji je također bio savjetnik predsjednika Baracka Obama u vezi Zaljeva, pozvao je Rijad i Tel Aviv da ‘mudro koriste diplomatiju kako bi postigli bolji povratak odnosa između dvije strane i smanjili štetu koja može nastati uslijed političke stvarnosti u regiji”.

Bin Selman će biti spreman za potpunu normalizaciju sa Izraelom u sklopu implementacije Arapske inicijative”, pojasnio je Shapiro.

Bivši prijestolonasljednik Muhammd bin Naif je ‘poznat po tome što je vjerodostojan i pouzdan partner Sjedinjenih Država u njenom ratu protiv terorizma”, objašnjava Shapiro, dodajući da je njegov problem što je ‘neodlučan konzervativac koji ne može usvojiti stvarne društvene i ekonomske reforme”.

Saudija bi međutim trebala biti oprezna i ne dozvoliti novom prijestolonasljedniku da je uvuče u nepotrebne regionalne sukobe. Shapiro je upozorio da nove politike Bin Selmana mogu naštetiti ‘američkim interesima’, kazavši da je eskalacija krize sa Katarom ‘već nanijela štetu Washingtonu’.

Upravo iz tog razloga, Shapiro kaže, SAD mogu izdati snažno upozorenje Bin Selmanu da prestane da preduzima korake koje ‘štete interesima Sjedinjenih Država”.

IslamBosna.ba