Tema naše današnje hutbe biti će one iste karikature koje si čitav svijet digle na noge. Zašto? Pa zato jer bi zanemarivanje ovih događaja bilo krajnje nepošteno prema našem dragom Poslaniku, a također i bježanje od činjeničnog stanja.

Allah, dž.š., kaže: “Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi da vidljivim učini svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima.“ (Et-Tevba, 32.)

U ovom našem slučaju oni žele svojim perima i karikaturama da utrnu Allahovo svjetlo.

Možemo poručiti onima koji su te karikature nacrtali: Znajte da ste svojim karikaturama oživjeli i probudili uspavane muslimane, jer ko može na stotine hiljada muslimana da izvede na ulice?! To je vama pošlo za rukom. Znajte da ste izazvali kontraefekat. Oživjeli ste u srcima muslimana ljubav prema Muhammedu, a.s. Vi ste spletkarili i pokušali da ismijete našeg Poslanika pred čitavim svijetom, ali ste uradili upravo oprečnu stvar: Vi ste pojačali ljubav i brigu prema Poslaniku u srcima svih muslimana svijeta.
 
Ovo nije ništa novo. Ovakav stav Zapada prema nama muslimanima nije rezultat napada na New York, nego vuče korjene desetinama godina ranije.

Primjera pokušaja utrnjivanja Allahovog svjetla je mnogo kroz historiju čovječanstva, ali vjetrovi pobjede islama počeli su sa sobom donositi radosne vijesti trijumfa islama.

Tako, npr. pobjeda Hamasa na izborima u Palestini je jasan dokaz da su muslimani Palestine jasno i glasno odabrali islam, a ne arapsku nacionalnost i pokornost Zapadu, iako su jevreji i Zapadnjaci decenijama pokušavali da to svjetlo utrnu, ali Allah to nije dao, i evo Njegovo svjetlo je sada na tim prostorima u dosta jačem sjaju.

Isti je slučaj sa velikom uspjehom Muslimanske braće na izborima u Egiptu gdje je egipatska dominirajuća nacionalna stranka izgubila, do sada, nezapamćen broj mjesta u egipatskom parlamentu. Također, desetinama hiljada pripadnika muslimanskog pokreta je provelo svoje mladalačke dane u egipatskim zatvorima, ali Allah neda da se Njegovo svjetlo, svjetlo imana, utrne, pa je dao da ta omladina dođe do svoga izražaja i da trijumfuje, iako sada samo djelomično.

          

Tako je prošle sedmice jedna hrvatica iz Hercegovine u Sarajevu primila islam, iako su je godinama medijski bombardovali o islamskom terorizmu i sličnim glupostima. Očigledno da u tome nisu uspjeli i da Allahovo svjetlo, koje su oni pokušali utrnuti, zasjalo i onde gdje niko nije očekivao da će ga biti.

Kada je u Turskoj zabranjen hidžab u javnim ustanovama niko nije mogao ni sanjati da će se hidžab proširiti još više i još snažnije među svim kćerkama Turske, pa čak i među tradicionalo ateističkim porodicama. Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi da vidljivim učini svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima.

Također je za 38% povećan broj kupljenih Kur’ana u Francuskoj u odnosu na isti period prošle godine, što je dokaz još većeg interesovanja za islam. Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi da vidljivim učini svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima

Ovo je izuzetna prilika da se dobije zakon na svjetskom nivou u kojem se kažnjava atak na vjerske svetinje i prilika da se Zapad upozna sa pravim likom Muhammeda, a.s.

Bilo bi nepravedno a da ne spomenemo da je gradonačelnik Londona lično učestvovao u demonstracijama protiv ovih karikatura koje su se prije nekoliko dana desile u Londonu. Ovakav gest zaslužuje svaku pohvalu, posebno kada se zna da niko od zvaničnika BH vlasti nije bio na demonstracijama u Sarajevu. Naravno, bio bi nazvan teroristom ili fundamentalistom, ali zašto je to u slučaju gradonačelnika Londona borba za slobodom vjeroispovjesti, a naš izlazak “teroristički akt“?!

Plakat “Ja volim Muhammeda a.s.” koji je prije nekoliko dana osvanuo u Bihaću je jedan od svjetlijih vidova ljubavi i potpore Poslaniku u ovakvim okolnostima. Naravno, puno riječi pohvale za jedan takav čin.

Egipatski misionar Amr Halid je iznio jedan zanimljiv prijedlog koji bi izgledao ovako:
a) da svaki musliman napiše pismo Dancima u kojem govori o svojoj ljubavi prema svom Poslaniku
b) da se napravi jedan omladinski susret muslimanske i danske omladine, da se međusobno upoznaju i da ih naša muslimanska omladina upozna sa Poslanikom, a.s.

Ovakvi prijedlozi nam trebaju: kreativni, izvodljivi, i koji nose u sebi poziv na upoznavanje sa vrijednostima islama, a ne rušenje i skrnjavljenje njihovih svetinja, što islam svakako osuđuje.

Allahov Poslanik, a.s., veli: Ko od vas vidi zlo neka ga izmijeni svojom rukom, pa ako ne može onda neka ga osudi svojim jezikom, a ako ne može onda neka ga prezire svojim srcem. Izmjena ovoga zla rukom jesu demonstracije, bojkot kupovanja njihove robe. Izmjena ovoga zla jezikom jeste da svojim najbližim u kući i na radnom mjestu, svojim kolegama u školi prenesemo svoje negodovanje i bol zbog pokušaja omalovažavanja našeg Poslanika i da im pričamo ko je on bio. Kažem “pokušaja omalovažavanja” jer im to nije pošlo za rukom, obzirom da je sada Zapad shvatio kakvu ljubav gaje muslimani prema Muhammedu, a.s.

Molim Allaha da nam da snage i mudrosti da branimo Poslanika na najbolji mogući način, da ga više volimo i da svoju porodicu odgajamo na ljubavi Allahovog Poslanika, Muhammeda, a.s. Amin.

Bihać, 17.02.2006.
Hatib: Hajrudin Hodžić

Leave a Reply

*

captcha *