IslamBosna.ba- Veliki broj osoba mi priča o svojim borbama, greškama koje su napravili, grijesima koje su počinili, ovisnostima koje žude da prevaziđu, odnosa zbog kojih se kaju. Ali, bez obzira na problem, postoji jedna emocija koja se provlači kroz gotovo svaku borbu- Neprestana krivica.
Krivica ovih pojedinaca je ukorijenjena u drugom uvjerenju- njihovoj nesposobnosti da oproste sebi ono što su uradili ili ono s čime se još uvijek bore. Ovo je pojačano činjenicom da veliki dio njihovih porodica ih uslovljava da osjećaju krivicu zbog mogućeg povezivanja sramote i beščašća sa njima i njihovim porodicama, dok pojedine muslimanske zajednice ne pružaju podršku razvoju pojedinca i umjesto toga pojedinci koji su napravili greške su izloženi sramoti, osudama i izolaciji.

Stoga, čak iako su počinili grijeh prije puno godina, oni ne mogu sebi oprostiti i ne osjećaju da mogu pronaći oprost čak ni od onih koje vole, oni čak smatraju da im Allah, također, nije ili da im neće oprostiti.
Međutim, način na koji sebe vidio nije nužno način na koji nas Allah vidi. Naša nesposobnost da oprostimo sebi ne znači da nam Allah nije oprostio!

Pristup božanskom oprostu

Znate li kako su lagani uvjeti da dobijemo Allahov oprost? To je lako: shvatanje da smo uradili nešto pogrešno. Iskreno da kažemo oprosti. U arapskom to se zove tevba (pokajanje). To može ovako izgledati:

“O Allahu, zaista sam zabrljao. Žao mi je što sam uradio to i to i potrebna mi je Tvoja pomoć da nikada to više ne učinim. Moj Gospodaru, oprosti mi sve moje greške i grijehe. Oprosti mi!”

Jednom je jedan čovjek ušao u mesdžid Poslanika, s.a.v.s., vidno uzbuđen. On je vikao krećući se prema Poslaniku, s.a.v.s.: “Počinio sam grijeh, jadan li sam, počinio sam grijeh”.Poslanik je rekao čovjeku da sjedne i naučio ga da kaže: “Moj Allahu, Tvoj oprost je veći od mojih grijeha, i više se nadam u Tvoju milost nego u moja djela, pa mi oprosti”. Poslanik, s.a.v.s., mu je rekao da ovo ponovi opet i opet, a onda mu je rekao: “Ustani. Allah ti je oprostio grijehe”. (El-Hakim)
Poslanik, s.a.v.s., mu nije rekao: “Osjećaj se krivim sljedećih pet godina zbog onoga što si uradio, i onda će ti Allah oprostiti. On, s.a.v.s., mu nije rekao da se svakodnevno mentalno i emocionalno kažnjava sve dok se adekvatno ne kazni i da će mu tek onda Allah oprostiti.
On je vidio čovjeka koji je došao iskreno, kajući se, tražeći da popravi svoj odnos sa Allahom. I Poslanik, s.a.v.s., mu je pokazao ne samo kako je lahko tražiti oprost, već kako se lagano i oprašta.

Kako znate da vam je Allah oprostio ukoliko ste iskreno tražili oprost? On vam je obećao oprost. On kaže:

Reci: “O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti; On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.” (Ez-Zumer,53)

Kako bi pojasnio dalje ovu stvar, Allah nam kaže u hadisu kojeg prenosi Poslanik, s.a.v.s.: Sine Ademov, sve dok Me dozivaš i od Mene tražiš, oprostit ću ti sve što si uradio, i za to ne marim. Sine Ademov, kada bi tvojih grijeha bilo do nebesa, a zatim da od Mene oprosta zatražiš oprostio bih ti. Sine Ademov, kada bi Mi došao sa grijesima kolika je Zemlja, a zatim dođeš pred Mene ne smatrajući Mi nikoga ravnim, Ja bih ti došao sa isto toliko oprosta.
Zar nije očgledno? Allah ŽELI da nam oprosti! On ŽELI vezu s nama! I to ne samo da bi nam oprostio već da bi preokrenuli ono što smo loše učinili u nešto dobro.
Allah nam kaže: Allah želi da vam oprosti, a oni koji se za strastima svojim povode žele da daleko s Pravog puta skrenete. (En-Nisa, 27)

Drugim riječima, ovako to izgleda:
Poslanik nam je ispričao o čovjeku koji će doći na Sudnji dan i kojem će biti pokazani njegovi mali grijesi, dok će njegovi veliki grijesi biti skriveni od njega.
Tada će mu se reći: Tog i tog dana si uradio to i to, a on će potvrđivati a neće negirati strahujući od svojih velikih grijeha. Opet će mu se reći: Dajte mu, umjesto svakog lošeg djela koje je učinio, dobro djelo! A tada će on reći: Gospodaru, Ja zaista imam grijeha koje ovdje ne vidim.Ebu Zerr je rekao: Vidio sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji se nasmijao tako da su mu se vidjeli bijeli zubi. (Buhari)
Tevba ovog čovjeka, njegovo pokajanje, bilo je toliko iskreno i potpuno da je Allah zamijenio njegova loša djela dobrim.

Matematika milosti
Osim toga, Allah je milostiv na način da nas On drži odgovornim.

Kada je Allah naredio dvojici meleka na našem desnom i lijevom ramenu da zapisuju naša djela, On je naredio meleku na lijevoj strani da sačeka neko vrijeme kako ne bi zapisao ono što smo pogriješili u slučaju da Mu se vratimo odmah nakon što smo pogriješili. Ukoliko pogriješimo i onda se pokajemo u tom vremenskom roku, melek neće zapisati ni činjenicu da smo pogriješili. (Taberani)
Allah čeka da Mu se vratimo čak i ukoliko smo pogriješili.
A šta se zapravo dešava ukoliko smo u nečemu pogriješili? Ili ukoliko razmišljamo o grijehu ali ga ne uradimo jer smo shvatili da time nećemo steći Allahovo zadovoljstvo? Uzvišeni Allah je odredio dobra i loša djela, a zatim je to pojasnio (melekima). Pa ko bude imao namjeru da učini dobro, ali ga ne učini, bit će mu u cijelosti upisano dobro djelo. A ako učini dobro djelo koje je naumio, bit će mu upisano od deset pa do sedam stotina dobrih djela i još više. A ko bude imao namjeru da uradi loše djelo, pa ga ne uradi, Allah će mu ga kod Sebe upisati u potpunosti kao dobro djelo. A ako uradi loše djelo koje namjerava, Allah će ga upisati samo kao jedno loše djelo. (Buhari i Muslim)
Ne postoji način da izgubite svoju vezu sa Allahom kada pokušate.

Nemojte propustiti priliku

I na kraju, dobra djela brišu loša To ne mora biti neki super muslimanski pokušaj da klanjamo cijele noći ili postimo cijeli dan, svakoga dana. To je nešto tako jednostavno poput traženja oprosta za svakog vjernika i vjernicu. Poslanik, s.a.v.s., nas je naučio da ukoliko to radimo, Allah će nam dati nagradu za svakog vjernika za kojeg smo dovili (Taberani) Znate li koliko ih ima? Upravo ste zaradili više od milijardu dobrih djela koje će izbrisati loše, inšaAllah.
Kad smo već kod griješenja, ovdje je formula:

  • Shvatanje da smo počinili grešku i da moramo da prestanemo da je činimo.
  • Iskrena dova Allahu da nam oprosti. Ukoliko smo uradili nešto čime smo nekoga povrijedili, moramo to shvatiti i tražiti halala i izraditi strategiju istog.
  • Uraditi dobro djelo kako bismo se iskupili.
  • Ukoliko ponovo počinimo isti grijeh, započnimo iznova proces. Ako je primjenljivo, potražite stručnu pomoć.

Nemojte potcjenjivati važnost podrške i terapije. Ovisno od lične borbe, može biti od kritičnog značaja da potražimo profesionalnu pomoć.

Ti si dostojan/a Allahove ljubavi
Međutim to ne znači da možemo izaći i raditi loša djela jer znamo da Allah oprašta i da ih možemo zamijeniti dobrim djelima. Stvar je u tome da kada smo pogriješili, nikada ne trebamo biti očajni niti sumnjati u Allahovu želju ili sposobnost da nam oprosti.
Shvatite da-

Allahova milost prevazilazi Njegovu srdžbu. (Buhari)

Jednom mi je prišla mlada djevojka nakon predavanja kojeg sam održala, plačući mi je rekla: “Moja porodica uvijek čini da se osjećam kao da sam zabrljala. Oni mi čak kažu da se moji namazi neće primiti jer sam ionako počinila puno ružnih djela. Mislila sam da me Allah mrzi. Sve do ovog trenutka nisam shvatala da me možda Allah voli. Možda me On zapravo voli”.
Allah ne očekuje savršenstvo od tebe. On zna da si ti borac, frustrirani vjernik koji pokušava uprkos padovima. On te poznaje bolje nego što ti sam sebe poznaješ. Ali to ne umanjuje Njegovu ljubav prema tebi niti Njegovu sposobnost da ti oprosti. Nemojte dozvoliti da iko stane između tvoje veze sa tvojim Stvoriteljem i Njegovim oprostom.
Nemojte dozvoliti da vaša krivica, nesposobnost da sebi oprostite, ili način na koji se drugi prema vama ponašaju, učini da mislite da vas Allah ne voli ili da ne želi da vam oprosti. Okrenite se Njemu. On želi da vas prihvati. Dozvolite da Njegova ljubav uđe u vaš život.

Allah želi da vam oprosti, a oni koji se za strastima svojim povode žele da daleko s Pravog puta skrenete.

(En-Nisa, 27)

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Merjem Amirebrahimi

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba