“SDS će na 6. septembra na sjednici Predstavničkog doma pokrenuti inicijativu za Bećirovićevu smjenu, jer je otvorenim pismom koje je uputio predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću zbog njegovog stava da je Republika Srpska država, zloupotrebio funkciju i prekršio ustavna ovlaštenja“, rekla je Pandurevićeva.

 

Ona je istakla da bi, sporiti državnost Republike Srpske bilo isto kao sporiti državnost bilo kojoj državi članici SAD.

 

“RS ima mnogo snažnija ustavna ovlaštenja od država članica SAD“, navela je Pandurevićeva.

 

Prema njenim riječima, Bećirević nema prava da šalje takva pisma u ime Predstavničkog doma, bez saglasnosti Kolegijuma ovog doma, jer time krši Ustav BiH.

 

Pandurevićeva je podsjetila da je Bećirević i ranije slao pisma predsjednicima parlamenta Srbije.

 

“Vrijeme je da se riješimo političara koji ovu zemlju vuku unazad, narušavajući dobrosusjedske odnose u regionu. Umjesto da se sve više i jače povezujemo, političari kao što je Bećirović nastoje da, zbog svoje mržnje, naruše dobrosusjedske odnose“, upozorila je ona.

 

Pandurevićeva je izrazila očekivanja da će inicijativu SDS-a o smjeni Bećirovića podržati sve partije iz Srpske, ali i iz Federacije BiH, s obrazloženjem da je riječ o potezu kojim se zloupotrijebila funkcija i u kome se jedan član Kolegijuma obratio u ime cijelog Doma.

 

Bećirović je potvrdio za agenciju Anadolija da je uputio otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću protestujući zbog njegovog stava da je Republika Srpska država.

 

Prilikom posjete predsjednika Skupštine Srpske Igora Radojičića Beogradu u ponedjeljak, Stefanović je tokom obraćanja novinarima Republiku Srpsku oslovljavao kao državu i zemlju.

 

(SRNA)

Leave a Reply

*

captcha *