Na račun Centralne banke BiH krajem marta Albanija bi trebalo da uplati prvu ratu od ukupno 3,696 miliona američkih dolara koje BiH potražuje po osnovu Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije kojim se definiše predmet i način raspodjele finansijske aktive i pasive bivše SFRJ.

Rekao je to “Glasu Srpske” pomoćnik ministra za finansije i trezor u Sektoru za sprovođenje sukcesije bivše SFRJ i upravljanje imovinom BiH Zenit Kelić i dodao da zbog određenih procedura koje obje strane nisu uspjele da ispune prva rata nije uplaćena prošle godine kako je to planirano. ”Ta rata je trebalo da bude uplaćena do 30. septembra ali zbog unutrašnjih procedura koje ni oni ni mi nismo uspjeli da sprovedemo sredstva tada nisu uplaćena, tako da očekujemo da će ta rata leći krajem marta ove godine”, kazao je Kelić.

Ugovorom koji su potpisali predstavnici Savjeta ministara BiH i Savjeta ministara Albanije o rješavanju duga Albanije i namirenju iznosa na računima po osnovu robne razmjene između Albanije i bivše SFRJ definisano je da će Albanija dug vraćati na rate, dva puta godišnje u sljedeće tri godine. Ovaj ugovor naći će se 19. januara na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Konačna obaveza Albanije prema BiH iznosi 3.696.189 dolara od 30. septembra 2009. godine, a ugovorom je propisano i da Albanija platiti redovne kamate, počevši od 1. oktobra 2009. godine, do datuma potpune otplate duga. Ukupan dug Albanije prema bivšoj SFRJ po osnovu robne razmjene iznosi 23,8 miliona dolara, od čega će BiH biti isplaćeno 3,69 miliona, odnosno 15,5 odsto. Osim Albanije, BiH već godinama potražuje milijarde maraka duga po osnovu Aneksa C Sporazuma o pitanjima sukcesije od Angole, Kube, Iraka, Velike Britanije, Francuske i drugih zemalja.

(TIP/ekapija.ba)

(tipba)

Leave a Reply

*

captcha *