Albanske stranke su, naime, srpskoj vladi uputile zahtjev za stvaranje albanskih regionalnih institucija i izdvojene regije Preševska dolina, a to bi značilo, prema pisanju Kurira, da bi se uvodile posebne institucije, što podrazumijeva i financiranje iz fondova EU.
Skupštine općina Preševo, Medveđa i Bujanovac zatražile su od srpske vlade ubrzavanje razgovora o regionalizaciji, uz međunarodno posredovanje.
– Najnoviji dokument odgovor je na neodgovoran odnos vlade Srbije prema problemima i zahtjevima Albanaca na jugu Srbije – rekao je Riza Halimi, vođa PDP-a.

‘Zahtjev za regionalizacijom je politički motiviran’

Međutim, predsjednik Koordinacijskog tijela za jug Srbije Milan Marković zahtjev Albanaca smatra nerealnim i politički motiviranim.
– Mislim da ovakve ideje ne idu u prilog onima koji se zalažu za bolji život na jugu Srbije – rekao je Marković.
Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose, ocjenjuje kako je riječ o ponovnom aktiviranju ideje o razmjeni teritorija.
– Istina je da se ponovno obnavlja stara priča o razmjeni teritorija, pošto status Kosova još nije definiran. Ova vlast samo gleda kako uzeti što više teritorija Kosova, a ne razmišlja o mogućim reakcijama. A reakcija je upravo ova, zahtjev za novu regiju, ili kako to Albanci nazivaju, istočno Kosovo – kaže Janjić.
Koordinatorica radne grupe za pripremu rješenja za regionalizaciju Suzana Grubješić smatra da bi regionalizacija pridonijela destabilizaciji i dezintegraciji Srbije.

Javno

Leave a Reply

*

captcha *