Prošlog mjeseca, u većem broju napada poginulo je najmanje 200 ljudi širom zemlje.

U saopćenju al-Qaedine grupe Islamska država Irak se navodi da su se „sunitski heroji heroja“ opasani eksplozivima infiltrirali u šiitske povorke, te ubili „nevjernike i iranske agente“ tokom komemoracije Arbaina, najsvetijeg festivala šiitskih muslimana, prenosi Reuters.

Najkrvaviji napadi desili su se petog januara, kada je u nekoliko eksplozija u Bagdadu i gradu Nasiriyah na jugu zemlje ubijeno 78 ljudi.

Devet dana kasnije, najmanje 53 hodočasnika je izgubilo živote u eksploziji nedaleko od Basre.

Al-Qaeda je bila jedan od glavnih neprijatelja Sjedinjenih Američkih Država tokom devetogodišnjeg rata u Iraku.

Grupa je okrivljena za smrtonosne napade na američke i iračke vojnike, te iračke državne institucije koje su imale podršku SAD-a.

Nakon povlačenja američkih trupa, koje je okončano 18. decembra, al-Qaeda, te druge sunitske oružane skupine, pojačale su napade na šiitsku većinu kako bi potkopali povjerenje u vladu premijera Nourija al-Malikija i sposobnost njegovih snaga sigurnosti da zaštite građane.

Politički nemiri

U međuvremenu, rastu i sektaški sukobi među iračkim političarima.

Parlamentarac iz redova političkog bloka Iraqiya, Haidar al-Mulla, kazao je da je dobio informaciju da ga tužitelji žele krivično goniti zbog uvrede pravosuđa, jer je javno postavio pitanje da li je pravosuđe nezavisno od vlade.

Kazao je da je dobio obavijest od parlamenta da vlasti traže glasanje o ukidanju parlamentarnog imuniteta, kako bi mogao biti krivično gonjen.

Al-Mulla, šiit u većinskom sunitskom bloku, kazao je u kasnim večernjim satima u ponedjeljak da su ovakvi potezi dio „maliciozne kampanje protiv Iraqiye“ koja ukazuje na odlučnost vlasti da uguši bilo kakve kritike upućene Malikijevoj vladi.

„Neće nas ušutkati. Imam pravo da izrazim svoje mišljenje i kritiziram nepodobne činove“, kazao je Al-Mulla za AP.

„Nastavit ćemo svoj posao otkriti bilo kakve nepodobnosti u ovoj zemlji“.

 

(balkansaljazeeranet)

Leave a Reply

*

captcha *