IslamBosna.ba- Najupečatljivija paradigma uspjeha, koju svakodnevno posmatramo je mrav. Pogledajte kako mrav konstantno pokušava, više puta se vraća istom sve dok ne postigne svoj cilj. Mrav se uspenje na drvo, zatim padne, pa se ponovo uspenje i tako unedogled, sve dok ne uspije u svome cilju i ne postigne ono što želi, bez klonulosti i malaksanja. Kada mu se zatvore svi putevi pred njim, onda ide lijevo ili desno, kada mu penjanje postane teško, posustane malo, ali se vraća još jači i odlučniji. Može i odustati od prvog puta, ukoliko je nepremostiv, ali se uvijek vraća u tom smjeru, sve dok ne postigne svoj cilj. Mrav pokazuje zadivljujuću snagu ustrajnosti i borbe protiv očaja, tako da je postao primjer toga. Tako se navodi anegdoda da je neki beduin krenuo obaviti neki posao. Polovinom puta, kada se jako umorio, sjeo i počeo razmišljati o povratku kući. Tada je vidio mrava kako se peo uz neku stijenu, taman da se ispenje, padne. Tako je činio više puta, sve dok se nije popeo. Čovjek je tada rekao: „Ja sam preči da budem strpljiv i ustrajan od ovog mrava.“ Nastavio je putovanje i završio posao radi koga se uputio, izrekavši stihove:

Tragaj, i od traganja nikada ne posustaj,

Jer nesreća čovjekova je u posustajanju.

Zar ne vidiš da konopac preko stijene bačen

Vremenom u njoj trag neizbrisiv ostavlja.

Mrav daje lekciju borbe, strpljivosti, ustrajnosti, odlučnosti i truda svim ljudima koji imaju razuma. Sposobnost mrava u dostizanju svojih ciljeva je neopisiva. Autori koji su pisali o mravima spominju da mrav skladišti svoju hranu od leta do zime, jer zimi ne izlazi često. Tako sabira hranu za zimu i ne jede je, osim u situaciji kada se poboji da bi uskladišteno zrnevlje moglo proklijati. Onda, Allahovom dozvolom, dozvolom Onoga koji sve daje i usmjerava na ispravno korištenje, lome zrnevlje preko sredine kako ne bi proklijalo. U situacijama kada mravi ne mogu premostiti neku manju vodenu prepreku, izgrađuju most tako što se međusobno umreže i kada svi mravi pređu preko ove prepreke, tada se „most od mrava“ povlači na jednu stranu obale! Slavljen neka je Onaj koji sve stvara i upućuje!

Ukoliko mrav pronađe komadić mesa ili nogu skakavca, a ne može sam to prenijeti do staništa, odlazi i poziva u pomoć mrave iz svoje kolonije, te zajedničkim snagama donose to u mravinjak.

U ovakvom ponašanju mrava je velika lekcija i pouka za sve one koji žele uspjeti. Čak kada bi ispred njih stavio kamen, vidio bi da se mravi ne povlače, pokušali bi ga preći, zaobići s desne ili lijeve strane ili iznaći drugi put, ali uvijek nastaviti svoj put u istom smjeru.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Autor: Aid el-Karni

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba