U izvještaju, organizacija, čije je sjedište u Londonu, navodi da su otkriveni dokazi o mučenju i lošem postupanju sa više hiljada ljudi uhapšenih u proteklih nekoliko mjeseci.

 Amnesty  upozorava da su posebna meta napada Afrikanci iz  Sahare za koje se sumnja da su bili plaćenici u snagama lojalnim svrgnutom lideru Moameru Gadafiju.

 Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) saopštilo je da će ispitati tvrdnje AI.

 Amnesty je objavio izvještaj pod nazivom “Zlostavljanja zatvorenika bacaju mrlju na novu Libiju” nakon ispitivanja oko 300 zatvorenika.

Članovi organizacije posjetili su oko 11 pritvorskih jedinica u Tripoliju i okolini, te u gradovima Zavija i Misurata između 18. avgusta i 21. septembra.

Najmanje dva čuvara u odvojenim pritvornim jedinicama su priznali da su tukli zatvorenike za priznanja, kaže Amnesty.

U drugom slučaju, jedan Afrikanac iz Chada (17) koji je optužen sa silovanje i da je plaćenik je rekao da su premlaćivanja bila toliko žestoka da je odlučio „priznati“

“Na kraju sam im rekao to što su željeli čuti.  Rekao sam da sam silovao žene i ubijao Libijce”, rekao je ovaj zatvorenik AI-u.

U Tripoliju i okolnim djelovima, snage prelazne vlade su uhapsile otprilike 2,500 osoba, većinom bez naloga za hapšenje.

“Razumijemo da se prelazne vlasti suočavaju sa više izazova, ali ako jasno ne zaustave ovo ponašanje šalje poruku u svijet da će maltretiranje zatvorenika biti tolerisano u novoj Libiji“ rekla je Hassiba Hadj Sahraoui.

Izvještaj je urgirao libijske vlasti da stave sve pritvorske jedinice pod kontrolu ministarstva pravde kako bi se zatvorenici mogli žaliti na (ne)zakonitost svog hapšenja.

Prelazno vijeće je više puta ponovilo da se obavezuje da štiti ljudska prava i reformira provosuđe u toj državi.

Novinska agencija Reuters je citirala glasnogovornika vijeća Jalal al-Galala: “Predsjedavajući Prelaznog vijeća Mustafa Abdel Jalil je rekao više puta da neće tolerisati zlostavljanje zatvorenika i pojasnio je da će ispitati ovakve optužbe.“

Izvještaj Amnesty Internationala ukazuje na strah povratka na vrste zlostavljanja koje su se činile u Gaddafijevoj eri.  Mučenje i masovna ubistva su bili česti prije i nakon ovogodišnjeg konflikta, jer je bilo kakva vrsta protivljenja ubrzo bila ugušena.

(slobodnaevropaorg)

Leave a Reply

*

captcha *