Egipatska vojska koristi sigurnost kao izgovor za zadržavanje starih praksi iz vremena predsjednika Mubaraka. Ugledni bloger Alaa Abd El Fatta, koji je svjedočio nasilju i kritizirao činjenicu da vojska vodi istragu o gušenju prosvjeda, i dalje je u pritvoru nakon što ga je 30. listopada ispitao vojni tužitelji.

Egipatske vojne vlasti potpuno su podbacile u održavanju svog obećanja Egipćanima da će poboljšati stanje ljudskih prava u zemlji. Umjesto toga, spomenute vlasti odgovorne su za čitav niz kršenja ljudskih prava, koja su u nekim slučajevima čak i teža nego što je bilo za vrijeme Hosnija Mubaraka, objavio je Amnesty International u svom novom izvještaju.

Amnestyjev izvještaj Broken Promises: Egypt’s Military Rulers Erode Human Rights, bilježi negativnu bilancu na polju zaštite ljudskih prava Vrhovnog vijeća oružanih snaga (SCAF) koje je preuzelo vlast u veljači, nakon pada bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Izvještaj je objavljen nakon nekoliko krvavih dana u Egiptu iza kojih je ostalo mnogo mrtvih i stotine ozlijeđenih, a uslijed pokušaja vojske i snaga sigurnosti da s trga Tahrir u Kairu nasilno rastjeraju prosvjednike protiv SCAF-a.

“Koristeći vojne sudove u suđenjima tisućama civila, pucajući na mirne prosvjednike te proširujući nadležnosti Mubarakovog Zakona o izvanrednom stanju, SCAF je nastavio tradiciju represivne vladavine protiv koje su se prosvjednici iz pokreta 25. siječnja tako žestoko borili”, rekao je Philip Luther, vršitelj dužnosti direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i Sjevernu Afriku.

“Oni koji su doveli u pitanje ili se usudili kritizirati vojno vijeće – kao što su prosvjednici, novinari, blogeri, štrajkaši – nemilosrdno su ušutkani, u pokušaju da se njihov glas uguši. “Bilanca stanja ljudskih prava za vrijeme vladanja SCAF-a pokazuju da su, nakon devet mjeseci njihova vodstva, pogaženi ciljevi i težnje revolucije 25. siječnja. Brutalne i nasilne reakcije na prosvjede u posljednjih nekoliko dana nose sve odlike Mubarakova doba.”

Amnesty International u svom pregledu ljudskih prava pod vladavinom SCAF-a otkriva da je vojno vijeće ispunilo vrlo malo obećanja koja je dalo u svojim brojnim javnim istupima, te da je situacija u nekim područjima gora nego prije. SCAF je priznao da je, do kolovoza, oko 12.000 civila u cijeloj zemlji bilo izvedeno pred vojni sud, gdje su uslijedila uvelike nepoštena suđenja. Najmanje 13 osoba osuđeno je na smrt. Optužbe uključuju “razbojništvo”, “nepoštivanje policijskog sata”, “oštećivanje imovine” i “vrijeđanje vojske”.

Simboličan je postao slučaj zatočenika savjesti Maikela Nabil Sanada, blogera koji je u travnju osuđen na tri godine zatvora zbog kritiziranja vojske i protivljenja obavezi služenja vojnog roka. Nakon što je u kolovozu štrajkao glađu, zatvorske su mu vlasti uskratile lijekove potrebne za liječenje srčane bolesti. On se i dalje nalazi u zatvoru, a njegov je slučaj, nakon žalbe koju je uložio u listopadu, predan drugom sudu.

U jasnom pokušaju suzbijanja negativnog medijskog izvještavanja o SCAF-u, mnogo je novinara pozvano pred vojnog tužitelja. Vojni pritisak doveo je do toga da su otkazane brojne emisije koje su se bavile glavnim tekućim događanjima. U svojim je ranim izjavama SCAF obećao da će “ostvariti vodeću ulogu u zaštiti prosvjednika, bez obzira na njihove stavove”. Međutim, snage sigurnosti, uključujući i vojsku, nasilno su ugušile nekoliko prosvjeda, što je rezultiralo mrtvima i ozlijeđenima.

Smatra se da je dvadeset i osam ljudi ubijeno 9. listopada, nakon što su sigurnosne snage rastjerale prosvjed koptskih kršćana. Liječnici su rekli Amnesty Internationalu da su unesrećeni stizali s prostrijelnim ranama i slomljenim dijelovima tijela, nakon što su jureća oklopna vozila pregazila ljude. Umjesto da zatraži nezavisnu istragu, vojska je objavila da će istragu samostalno provesti, te je brzo pokušala spriječila kritike.

Ugledni bloger Alaa Abd El Fatta, koji je svjedočio nasilju i kritizirao činjenicu da vojska vodi istragu o gušenju prosvjeda, i dalje je u pritvoru nakon što ga je 30. listopada ispitao vojni tužitelji. Izgleda da je to bio pokušaj SCAF-a da zaustavi kritiziranje njihova krvava postupanja tijekom prosvjeda u Masperu.

Amnesty International ima spoznaje o tome da snage sigurnosti za napade na prosvjednike upošljavaju naoružane “baltagiya” ili “razbojnike”. To je bila dobro poznata taktika kojom se koristio Hosni Mubarak.

Mučenje u pritvoru se nastavlja pod vladavinom SCAF-a, Amnesty International je intervjuirao neke od zatočenika koji su rekli da su ih mučili u vojnom

pritvoru. U rujnu je kružio video koji pokazuje vojnike i policajce kako premlaćuju i primjenjuju elektrošokove na dvojici zatočenika. Nakon što je navodno provelo istragu, vojno je tužiteljstvo odbacilo video uradak kao “lažan”, bez pružanja bilo kakvih daljnjih pojedinosti.

Amnesty International smatra da je SCAF koristio obećanja o istrazi kako bi zaustavio kritike na račun teških kršenja ljudskih prava, ali ta obećanja nisu ispunjena. Nije poznato da je ijedan počinitelj takvih kršenja izveden pred lice pravde. Značajan je primjer vojnog vijeća koje je 28. ožujka objavilo da će istražiti korištenje prisilnih “testova djevičanstva” koje je vojska upotrijebila 9. ožujka da bi zastrašila 17 prosvjednica, ali nije objavljena nijedna informacija o toj istrazi. Umjesto toga, jedina žena koja je podnijela pritužbu protiv SCAF-a navodno je izložena maltretiranju i zastrašivanju.

Amnesty International također navodi da su vojne snage provodile prisilne deložacije stanovnika egipatskih sirotinjskih četvrti. Učinile su to nakon što su preuzele dužnost provođenja zakona početkom 2011. godine, unatoč tome što su same bile pozvale na ukidanje prisilnih deložacija.

AI je pozvao egipatske vlasti – uključujući SCAF – da vrate povjerenje u javne institucije valjanim i transparentnim istraživanjem kršenja ljudskih prava i ukidanjem Zakona o izvanrednom stanju.

Kad se Glavni tajnik Amnesty Internationala Salil Shetty sastao u lipnju s predstavnicima SCAF-a, pozvao ih je da odbace Zakon o izvanrednom stanju iz 1981. godine kojim se nepravedno ograničava niz temeljnih prava.

No, u rujnu je Zakon o izvanrednom stanju proširen pa sad pokriva djela kao što su ometanje prometa, blokiranje cesta, emitiranje glasina, posjedovanje i trgovinu oružjem, i “napad na pravo na rad”. Onima koji su uhićeni po Zakonu o izvanrednom stanju sudi se pred posebnim sudovima poznatima pod imenom (Izvanredni) Vrhovni sudovi državne sigurnosti.

“Egipatska vojska ne može nastaviti koristiti sigurnost kao izgovor za zadržavanje starih praksi kojima smo svjedočili za vrijeme predsjednika Mubaraka,” rekao je Philip Luther. “Kako bi se ostvario prijelaz na novi Egipat kakav su prosvjednici zahtijevali, SCAF mora prestati suzbijati slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja, ukinuti izvanredno stanje i prestati suditi civilima pred vojnim sudovima.”

(monitorhr)

Leave a Reply

*

captcha *