Ahtisari, “otac kosovske nezavisnosti”, i bivši finski predsjednik, zadovoljan je napretkom svoje kreature skoro dvije godine pošto ju je on na papiru dao na svijet uz srpski veto i poslije mučnih pregovora.

Ahtisari “čupa za uši Španiju i Grčku” koje nisu priznale nezavisnost Kosova i smatra da je “to veoma za žaljenje i da se nada da će se taj stav promijeniti”.

“I Srbi moraju shvatiti takvu neopozivu činjenicu jer smo u 21. vijeku i ako se neka vlada ponaša kao ona Miloševićeva u devedestim godinama, gubi pravo na vladavinu”, navodi bivši pregovarač o statusu Kosova.

Ahtisari tvrdi da je Kosovo jedinstven slučaj i dodaje da je “Milošević izbacio Albance sa posla, poslao na njih vojsku, što je izazvalo vojni otpor Albanaca i međunarodnu intervenciju”.

“U svakom slučaju, to je jedinstven slučaj koji ne treba da brine Špance i ne predstavlja nikakav presedan”, rekao je Ahtisari, naglašivši da “se to ne može primijenjivati u drugim situacijama u svijetu”.

Ahtisari je rekao i da je Kosovo “napredovalo, ušlo u međunarodne ekonomske institucije i moglo bi da se pretvori u snabdjevača regiona energijom, mada će biti potrebne godine da se vide plodovi tamošnjih ulaganja”.

Rodonačelnik kosovske nezavisnosti priznaje da na Kosovu postoji korupcija, ali kaže da, da bi to bilo kritikovano, “mora se priznati da ni naša (zapadna) društva nisu čista”.

Leave a Reply

*

captcha *