Američki diplomatski predstavnici izašli su iz sale nakon što je Ahmedinedžad izjavio da su teroristički napadi 11. septembra na New York i Washington zapravo bili samo „izgovor“ za SAD da napadne Irak i Afganistan.

Nakon što su predstavnici SAD-a počeli izlaziti iz dvorane, diplomate iz drugih zapadnih zemalja su ih počeli slijediti.

Ahmadinejad je u intervjuu za agenciju AP rekao da je nemoguće da su dva aviona srušila kule samo udarivši u njih i da je sigurno bilo neke vrste planirane eksplozije. Iranski predsjednik nije, međutim, rekao da su SAD izvele nesreću, ali je dodao da ima pitanja koja svijet treba da reši i da onih koji sumnjaju ima i u SAD.

Ahmadinejad je američkoj agenciji izjavio da smatra da nije isteklo vrijeme za Iran i SAD da poprave svoje loše odnose.

Američki predsjednik Barack Obama još uvijek može da pokuša da unaprijedi odnose poslije 30 godina neprijateljstva, rekao je iranski predsjednik, dodajući da je spreman da se sastane sa američkim kolegom i da bi Generalna skupština UN ove sedmice bila dobra prilika za to. Dvije zemlje bi, prema njegovim riječima, mogle da sarađuju u nekoliko oblasti, uključujući obavještajne službe, i mogle bi da razgovaraju o spornom nuklearnom programu Teherana.

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *