Afganistanski dužnosnici izjavili su da se napad dogodio preko noći u distriktu Šigal, pokrajina Kunar, tokom zajedničke operacije afganistanskih i NATO snaga protiv talibanskih boraca.

Svjetski mediji donose različite podatke o brojuj ubijenih i ranjenih.

Wasifullah Wasifi, glasnogovornik guvernera Kunara, potvrdio je napad za El-Džeziru, ali navodi drugačije podatke o broju ubijenih.

“Potvrđujemo da su napad provele afganistanske obavještajne službe u distriktu Šigal. U tom napadu snage sigurnosti su ubile 20 talibana, od čega je deset visoko rangiranih članova”, izjavio je on za El-Džeziru.

AFP prenosi da je ubijeno najmanje desetoro djece u zračnom napadu na Šigal, dok Reuters prenosi da se među ubijenim nalazi šest talibana.

Novinar El-Džezire, Imtiaz Tyab, izvještava da su zajedničke snage provele raciju po kućama unutar sela Šigal u ranim jutarnjim satima pored zračnog napada.

Tyab navodi da ima vrlo malo informacija o ovom napadu.

Dalje novinar El-Džezire navodi da je kontaktirao NATO snage te da mu je glasnogovornik NATO-a izjavio da su upoznati sa operacijom te da su čuli da je moguće da su  pojedini civili povrjeđeni u ovom napadu.

Glasnogovornik ISAF-a (Međunarodne snage za brzu asistenciju), kapetan Luca Carniel, izjavio je da je ISAF upoznat sa činjenicom da ima ranjenih civila, kao i da se trenutno analizira situacija.

Carniel je također izjavio da je ISAF pružio ‘zračnu podršku’ tokom operacije ali on navodi da vojnici ISAF-a nisu bili prisutni na terenu. Zračni napad su zahtjevale koalicijske snage a ne njihovi afganistanski saveznici,kazao je on.

Smrt civila je dugotrajan izvor tenzija između afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija i njegovih međunarodnih pristalica.

Karzai je zabranio afganistanskim vojnicima da traže zračne napade a NATO je savjetovao vojnicima da ne pucaju niti bombarduju naseljena područja.

Jedan lokalni zvaničnik rekao je da je osmoro talibana također poginulo u napadu. Također je javljeno da su se urušili krovovi nekoliko kuća u tri sela u tom dijelu Afganistana.

Plemenski starješina Hadži Malika Jan izjavio je za BBC da je napad počeo juče ujutro i da je trajao sedam sati.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *