“Moj klijent je tokom sinoćnjeg saslušavanja priznao da je učestvovao u premlaćivanju jednog lica i spreman je da prihvati saradnju u ovom predmetu”, rekao je Tomić.

On je naglasio da će Dečija ambasada, čiji je on generalni sekretar, Tužilaštvu BiH ustuputiti niz saznanja o tome da je u logoru Jablanica bilo 623 civila, od čega 69-oro djece.

“Iz Konjica je polovinom 1993. godine, u organizaciji predsjednika ratnog Predsedništva opština Konjic, Jablanica, Prozor Safeta Ćibe prebačeno u ovaj logor kamionima UNPROFOR-a veliki broj lica hrvatske nacionalnosti, među kojima je bio i jablanički župnik Alojzije Bošnjak”, podvukao je Tomić.

On smatra da nema nikakve dileme da je ovom prilikom počinjen strašan zločin i da je krajnje vrijeme da sud stavi tačku na zločine u logoru koji je bio u zgradi “Muzeja revolucije” u Jablanici.

Prema njegovim riječima, posebne odgovore na mnoga pitanja u vezi sa tim zločinima mora dati upravo Safet Ćibo, koji je bio izaslanik ratnog predsjednika tzv. RBiH Alije Izetbegovića za Jablanicu, Prozor i Konjic.

“Ćibo mora da odgovori zašto su hrvatske žene i djeca otimani sa svojih ognjišta i dovođeni u logore”, zaključio je Tomić u izjavi za Srnu.

Pripadnici Sipe juče su ujutro na području Jablanice uhapsili Enesa Maksumića zvanog “Čađo” /42/, Azema Ibrovića /41/ i Jusufa Hindića zvani “Sic” /57/, koji su osumnjičeni za ratni zločin nad Hrvatima na jablaničkom području.

Maksumić i Ibrović rade kao policajci u Policijskoj stanici Jablanica u MUP-u Hercegovačkoneretvanskog kantona.

Sva trojica uhapšenih nastanjena su u Jablanici.

Tomić je rekao Srni da ne zna kakav je status druge dvojice uhapšenih – Ibrovića i Hindića.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *