Riječ je o najvećem tematskom parku zatvorenog tipa na svijetu, smještenom nedaleko od trkačke staze Jas Marina gdje se održava Gran Abu Dabija u Formuli 1. Čitav kompleks je izgrađen u obliku talasastog profila karoserije Ferrarija GT.

„To je unutrašnji objekat s vanjskim osjećajem”, rekao je Claus Frimand, generalni direktor Ferrarijevog parka u  Abu Dabiju.

Posjetioci će moći da uživaju u više od 20 atrakcija, među kojima će najveću pažnju svakako privlačiti veliki rolerkoster pod imenom “Formula rosa” koji će se kretati brzinom od 240 kilometara na čas i dočaravati vožnju u Formuli 1, na stazi dugoj tačno dva kilometra, na kojoj je najviši uspon 52 metra. Kupei su u obliku malih formula Ferrarija gdje se nalaze jedna pored druge, tako da istovremeno neće dolaziti do kraja staze tj.cilja. Zamisao inženjera bila je da dočaraju osećaj vožnje u bolidu F1, pa ovo čudo do stotke stiže brže od “Ferarijevih” komercijanih modela – za samo dve sekunde.Ferrari-GT-Roller-Coaster

Za one koji vole Ferrari, ali ne žele da se izlažu riziku od srčanog udara, tu su vozići u obliku “ferrarija F430” koji se trkaju na kružnoj stazi, vožnja bolida na replikama staza iz cijelog svijeta na kojima se voze trke F1, interaktivne 3D simulacije vožnje, dio za djecu u kojem će  moći da se zabavljaju u minijaturnim verzijama različitih modela.

Ljubitelji automobila moći će da zavire i u srce Ferarijevog motora pomoću interaktivne 4D tehnologije. Velika replika Maranello tvornice pokazuje proizvodni proces od projektiranja do gotovog proizvoda.

Zabavni park, koji se nalazi usred pustinje  na 200.000 kvadratnih metara dok crveni krov nosi svjetski poznat Ferrarijev logotip ‘propinjućeg konja’, a imaće i trkačku akademiju, igrališta za djecu, restorane sa italijanskom kuhinjom i šoping molove.

Abu Dhabi se nada da će s ovakvim projektim takvim  potaknuti turizam u pustinji, iako se do  sada pokazalo da slični projekti nisu baš održivi.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *