IslamBosna.ba- Palestinski aktivisti izrazili su oštar protest protiv odluke palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa i suda u Ramalli zbog odluke da se vakuf Temima ed-Darija, poznat kao “prvi vakuf” pokloni ruskom patrijarhu.

Dr. Abdulfetah el-Uvejsi kazao je da “Abbas poklanja ono što ne posjeduje onom ko to ne zaslužuje.” On je uputio apel svim “živim i svjesnim snagama u islamskom ummetu, da zaustave farsu palestinskog predsjednika Abbasa koji poklanja ono što ne posjeduje, onom ko to ne zaslužuje” dodavši da poklanja “komad zemlje koji je prvi vakuf u Svetoj zemlji Palestini.”

Ovo se smatra prvim vakufom u Palestini, štaviše, prvim vakufom u islamu, jer je to područje Allahov Poslanik, s.a.v.s., obećao Temimu ed-Dariju, prvim muslimanu koji je prihvatio islam s područja Palestine, još prije nego je Sveta zemlja bila oslobođena od Bizantinaca. Kasnije su svi halife posebnu pažnju vodili o ovom vakufu i unapređivali ga.

Imam Ebu Hamid Muhammed el-Gazali je smatrao nevjernikom svakog onoga ko bi povrijedio pravo ovog vakufa, a čak je i britanska administracija, nakon okupacije Palestine, potvrdila da je ovo vakuf i da potpada pod upravu šerijatskog suda.

Nesumnjivo je da je poklanjanje i jednog dijela ovog vakufa izaslanstvu ruskog patrijarha u Kudsu zločin prema vjeri, ali i historiji i kulturi muslimana.

IslamBosna.ba