Predsjednik Abbas je u Bejrutu kako bi pokušao dobiti podršku Libana, koji će u septembru predsjedati Vijećem sigurnosti UN-a, u vezi s budućim zahtjevom za članstvo palestinske države u Ujedinjenim nacijama.

“U postizanju ovoga cilja do sada su nas podržale 122 države (od 193 zemlje članice UN-a)”, naglasio je Abbas, prema izjavama koje je prenijela libanska državna agencija ANI.

S obzirom na neuspjeh direktnih pregovora s jevrejskom državom, Palestinci su najavili namjeru da u septembru od Vijeća sigurnosti zatraže članstvo palestinske države u UN-u, isključujući nastavak pregovora s Izraelom prije godišnje glavne skupštine Ujedinjenih nacija.

Palestinci će 20. septembra tražiti punopravno članstvo u UN-u i priznanje Palestine u granicama od 4. juna 1967. godine, prije Šestodnevnog rata, što znači cijelu Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalem.

Prema Agenciji UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA), oko 425.000 palestinskih izbjeglica živi u Libanu, zemlji sa četiri miliona stanovnika. Prema drugim procjenama spominje se broj od 250.000 izbjeglica.

Fena

Leave a Reply

*

captcha *