IslamBosna.ba- Inteligentna i iskusna osoba pretvara gubitke u dobitke; dok osoba koja nije mudra i vješta otežava svaku svoju nepriliku praveći od jedne katastrofe dvije.

Poslanik, s.a.v.s., je bio prisiljen napustiti Mekku i otići u Medinu – grad koji je brzinom svjetlosti zauzeo značajno mjesto u historiji.

Imam Ahmed ibn Hanbel je bio u zatvoru, jako su ga mučili i bičevali, ali je izašao kao pobjednik postajući imamom sunneta.

Imam es-Serahsi je također bio zatvorenik, ali je dok je bio zatvoren napisao dvadeset svezaka o islamskom pravu.

Zato, kad vas zadesi nevolja, pogledajte s vedrije strane. Ako vam neko da čašu iscijeđenog limuna, dodajte malo šećera, vode i imat ćete ukusnu limunadu. Čaša je napola puna, ne napola prazna.

…Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – A Allah zna, a vi ne znate.” (El-Bekare, 216.)

Od koga nejaki i potlačeni traže pobjedu? Od Allaha.
Niko ne zaslužuje da bude obožavan osim Njega. Zato je najučinkovitije za tebe i mene da Ga molimo i u teškoći i u lagodi, da od Njega tražimo zaštitu u teškim vremenima i da Ga molimo suzama pokajanja. Onda će Njegova pomoć i olakšanje brzo doći.

“Onaj koji se nevoljniku, kad mu se obrati, odaziva, i koji zlo otklanja i koji vas na Zemlji namjesnicima postavlja. – Zar pored Allaha postoji drugi bog? Kako nikako pouku vi da primite!” (En-Naml, 62.)

U Kur’anu i sunnetu ima mnogo dova kojima od Allaha možemo tražiti pomoć. Ako ste Ga spoznali, onda imate sve. A ako izgubite vjeru u Njega, onda ste izgubili sve.

Ako ste ustrajni i iskreni u dovi, postići ćeš izbavljenje iz brige i nemira. Svako uže je labavo osim Njegovog, sva vrata su zatvorena osim Njegovih.

On je blizu, čuje sve i odaziva se onome ko ga moli. Allah kaže:

“Pozovite Me i zamolite, Ja ću vam se odazvati!” (El-Mu’min, 60.)

Zato, ako ste okruženi nedaćama, sjetite se Njega, pozovite Ga, tražite od Njega pomoć i pobjedu. Stavite čelo na zemlju i hvalite Ga kako biste bili istinski slobodni. Podignite ruke u dovi i od Njega stalno tražite pomoć. Čvrsto se držite za Njegovo uže, mislite dobro o Njemu i čekajte Njegovu pomoć.

Naći ćete istinsku sreću i uspjeh.

Napisao: Šejh Aid El-Karni
Prijevod i obrada: IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *