IslamBosna.ba- Saudijske vlasti moraju pustiti na slobodu istaknutog reformističkog alima koji se pet mjeseci nalazio u samici bez optužbe ili suđenja, izjavio je danas Amnesty International uslijed sve većih strahovanja za njegovo zdravlje.

Porodica šejha Selmana el-Aude je jučer saznala da se šejh Selman nalazi u bolnici u Džiddi. Njegovoj porodici nisu dati detalji o njegovom stanju.

Šejh Selman el-Auda je uhapšen 7. septembra 2017. godine, a od oktobra nema nikakvu komunikaciju sa vanjskim svijetom. Njegovo hapšenje je došlo nakon objave na Twitteru u kojoj je pozvao na poboljšanje odnosa sa Katarom.

“Hospitalizacija šejha Selmana el-Aude, osim što je jako zabrinjavajuća i traumatična za njegovu porodicu, naglašava sramno ponašanje saudijskih vlasti prema njemu”, kazao je Samah Hadid, direktor Amnesty Internationala za Bliski istok.

“Pet mjeseci nakon što uhapšen samo zbog upražnjavanja njegovog prava na slobodu izražavanja, on je i dalje u pritvoru, bez optužbe ili suđenja, u okrutnim i nehumanim uvjetima. Vlasti se moraju pobrinuti da dobije neophodno liječenje, da mu se dozvoli komunikacija sa porodicom i advokatom, a, prije svega, da bude pušten iz pritvora”.

Šejh Selman el-Auda je uhapšen u svojoj kući bez naloga samo nekoliko sati nakon što je na Twitteru reagovao na vijesti o mogućem pomirenju Saudijske Arabije i Katara uslijed diplomatske krize. On je napisao: “Gospodaru, Tebi hvala, ne možemo izbrojati zahvalu Tebi, Ti si onakav kako Si sebe opisao, Gospodaru, ujedini njihova srca u onome što je hair za njihove narode.”

Prema njegovoj porodici od šejh Selmana i drugih istaknutih ličnosti, vlasti su tražile da objavi podršku vladi Saudijske Arabije tokom krize sa Katarom, što je šejh Selman odbio.

Od njegovog hapšenja, šejhu Selmanu nije dozvoljen kontakt sa porodicom, osim jednog kratkog telefonskog poziva krajem oktobra prošle godine. Međutim, jučer je njegovoj porodici rečeno da je hospitaliziran iz nepoznatog razloga.

“Ne znamo gdje se liječi i vlasti su odbile da nam dozvole da komuniciramo s njim. Saznali smo da nije u dobrom stanju, ali nam vlada nije dozvolila da komuniciramo s njim”, kazao je član porodice Amnesty Internationalu.

Proizvoljno lišavanje slobode i zlostavljanje šejha Selmana el-Aude, u očiglednoj odmazdi zbog mirnog izražavanja njegovih stavova, krši međunarodno pravo, navodi Amnesty.

“Hapšenje šejha Selmana el-Aude je dio šireg pritiska vlasti Saudijske Arabije na slobodu izražavanja u zemlji. Svi koji su zatvoreni isključivo zbog mirnog izražavanja svojih prava na slobodu izražavanja, udruživanja i okupljanja moraju se odmah i bezuvjetno pustiti na slobodu”, kazao je Hadid.

Više od 20 istaknutih vjerskih ličnosti, pisaca, novinara, akademika i aktivista je uhapšeno u istom vremenskom razdoblju kao i šejh Selman el-Auda. Razlozi njihovog hapšenja su nejasni.

Nekoliko sati nakon hapšenja šejha Selmana el-Aude, njegov brat Halid el-Auda je također proizvoljno uhapšen nakon što je na Twitteru  objavio komentar o hapšenju svog brata. Službenici državne sigurnosti su kasnije pretražili kuću šejha Selmana konfiskujući knjige i elektronske uređaje.

Svim članovima uže porodice šejha Selmana el-Aude je proizvoljno zabranjeno putovanje u inostranstvo.

Pozadina

Amnesty International je izrazio zabrinutost 2017. godine kada je saudijska vlada pojačala pritisak na aktiviste za ljudska prava. Među uhapšenim prošle godine nalaze se Abdullah el-Maliki, akademik i pisac poznat zbog svoje podrške ljudskim pravima, te Isssam ez-Zamel, poduzetnik koji je pisao o potrebi za ekonomskim reformama u Saudijskoj Arabiji.

Abdulaziz eš-Šubajli i Issa el-Hamid, osnivači saudijskog Udruženja građanskih i političkih prava (ACPRA) su uhapšeni u septembru uslijed postojećeg slamanja zaštitnika ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji. ACPRA je nezavisna organizacija za ljudska prava koju su 2013. godine saudijske vlasti zatvorile.

Prošle sedmice, eksperti UN-a su pozvali na oslobađanje svih osoba koje su pritvorene zbog izražavanja njihovih prava u Saudijskoj Arabiji u onome što su opisali kao ‘zabrinjavajući obrazac rasprostranjenog i sistematskog proizvoljnog hapšenja i pritvaranja”.

Prošlog novembra, nakon kraljevskog ukaza uspostavljen je Odbor za borbu protiv korupcije, a vlasti su pritvorile stotine sadašnjih  i bivših zvaničnika i privrednika bez otkrivanja detalja o optužbama, ako i ih ima, protiv njih.

IslamBosna.ba