U istraživanju ovog portala učestvovala su 882 ispitanika iz BiH, a rezultati su pokazali da bi njih 46 odsto pristalo da plati mito u zamjenu za zaposlenje.

Prema pisanju “Oslobođenja”, 37 odsto ispitanika izjavilo je da su im budući poslodavci ili nadređeni tražili mito za posao, a da je iznos, koji se daje u zamjenu za dobijanje posla, najčešće veći od 3.000 KM.

Korupcija prilikom zapošljavanja, tvrde stručnjaci, svojstvena je javnom, mnogo više nego privatnom sektoru.

Portparol “Transparensi internešnala BiH” Ivana Korajlić kaže da veliki problem predstavlja zapošljavanje u visokoškolskim ustanovama asistenata i profesora.

Korajlićeva je istakla da je najčešći slučaj da se zapošljava kadar koji apsolutno ne zadovoljava uslove za date pozicije, na štetu ostalih, bolje kvalifikovanih kandidata.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je postojanje velikog broja predmeta krivičnih djela primanja ili davanja mita.

Grubešić je rekao da je u BiH potrebna aktivnost i društva na suzbijanju takozvane kulture korupcije, koja je svojstvena za područje Balkana, gdje veliki broj ljudi ne želi da poštuje procedure, već se samo raspituje, može li se nešto nekako završiti.

Srna

Leave a Reply

*

captcha *