Odluka o tome donesena je nakon što su Svjetska banka u BiH i Međunarodni monetarni fond (MMF) zatražili od Vlade Federacije BiH da intenzivira reviziju korisnika boračko-invalidske zaštite.

“Predstavnici Svjetske banke i MMF-a pitali su na nedavno održanom sastanku zašto ne podnesemo krivične prijave protiv onih koji su na bilo koji način omogućili da neko ostvari status ratnog vojnog invalida, a na to nema pravo. Ministarstvo će podnijeti krivične prijave i protiv nekoliko naših zaposlenika”, rekao je Helez za Dnevni avaz.

Na sastanku je potencirano i pitanje zašto Ministarstvo ne podnosi krivične prijave protiv korisnika koji su godinama, bez osnova, primali novčane naknade iz proračuna.

“Naša dužnost je da počnemo ispočetka, a to znači da je onaj koji je izdao liječnički nalaz inicijator. No, u sudskom procesu će odgovarati i ti korisnici koji su ostvarili naknadu na osnovu tih nalaza”, kaže Helez.

On podsjeća i na nedavni slučaj zaposlenika Službe za financije općtine Novi Grad u Sarajevu Salema Zeće u vezi sa navodnom pronevjerom boračkih invalidnina u iznosu od 52.670 KM od augusta 2006. do junaa 2012. godine.

“Inspektorat je otkrio da Zećo nije sam u ovom slučaju. Podnesene su krivične prijave protiv četiri osobe, a mislim da će ih biti još”, rekao je Helez.

   

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *