Dvojica doktora sterilisala su 103 žene u srijedu, operišući pojedine pacijentice na otvorenom polju.

Bolnica u Manikčaku, gdje je organizovan kamp za sterilizaciju, ima 60 kreveta, od čega 30 za muškarce i 30 za žene. Bolnički pravilnik ne dozvoljava više od 25 sterilizacija dnevno.

Doktori ne samo da su prekršili ovo pravilo već su zanemarili i dalju njegu pacijentica. Nakon sterilizacije veliki broj žena je ostavljen na otvorenom polju iako su se još uvijek nalazile pod anestezijom.

Medicinski stručnjaci su užasnuti činjenicom da su samo dvojica doktora izvela više od 100 operacija.

Stanovnici Manikčakua navode da se sada ovakve operacije izvode rutinski dok su nekad bolnice postavljale šatore na obližnjim poljima.

Za ovaj incident se saznalo nakon što je kanal NDTV objavio amaterski snimak na kome se vide kako muškarci iznose žene iz kampa za sterilizaciju i ostavljaju ih da leže na zemlji u nesvjesnom stanju

Za razliku od Kine u Indiji nepostoje ograničenja u pogledu toga koliko jedna porodica može imati djece. Indija je druga u svijetu po brojnosti stanovnika, odmah iza Kine, a lokalne vlasti često znaju da nude poklone ako se sami prijave za sterilizaciju. Tako u nastojanju da se smanji stope nataliteta vlasti države Radžastan su ponudile ženama da osvoje ‘velike’ nagrade ako se opredijele za sterilizaciju. Čim prođu proceduru, žene dobiju 600 rupija (manje od 20 KM) i automatski ulaze u lutriju. Nagrade se kreću od televizora, kuhinjskih aparata, pa čak i automobila.

 Times of India je objavio kako Radžastan predvodi u broju neuspjelih sterilizacija, a samo u 2012. godini je već zabilježeno 16 smrtnih slučajeva. Ukupno je od 2009. godine, otkad se program sterilizacije provodi, pa do 2011. godine, zabilježeno čak 4.200 slučajeva neuspjelih sterilizacija.

{youtube} 5fmnGeK2cBM{/youtube}

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *