Kako kaze, Davudov post podrazumijeva da se tokom cijele godine svaki drugi dan provede u ibadetu posta, a sve je pocelo sasvim slucajno prije više od 21 godine.
U jednoj emisij na televiziji početkom 1989. godine video sam bračni par, čijih se imena više ni ne sjećam, koji već godinama paktikuju ovu vrstu posta, nakon čega sam odlučio da i ja zapostim Davudov post. U početku je bilo jako teško svaki drugi dan se odricati jela i pica, ali zahvaljujuci upornosti i čvrstoj vjeri u Allaha, dž. š., brzo sam se navikao, tako da se danas nipošto ne bih odrekao ove vrste poste, ističe ovaj vitalni starac, naglašavajući da je na njegovu odluku utjecalo i to da je u jednoj od knjiga pročitao da Allah najviše voli one koji praktikuju Davudov post.

Samo neka zdravlja

O ovoj vrsti posta većina vjernika veoma malo zna, ali on se, kako nam je ispričao Barjaktarevic, praktikuje od samog nastanka islamske vjere.
Negdje sam pročitao da je jedan od ashaba Muhameda, a.s., požalio da mu je malo da samo posti mjesec ramazana, na šta mu je Poslanik, a.s., odgovorio da posti takozvane bijele dane, odnosno 13.,14. i 15. dan svakog mjeseca.  Kada se ponovo požalo da mu ni to nije dovoljno, Poslanik, a.s., mu je predložio da posti svaki drugi dan, a kad je rekao da on može i više od toga, Poslanik, a.s., mu je odgovorio da nema više i da je to nafila post, koji je ostao u tradiciji sljedbenika islama do današnjih dana, kazao nam je Barjaktarevic, ističući da ce nastaviti s ovom vrstom posta sve dok ga zdravlje bude služilo.
Praktikujući Davudov post, od 1989.godine, uključujući i 21 mjesec ramazana, postio je više od 4.000 dana, a ako se tome doda i više od 50 ramazana koje je postio prije nego što je počeo praktikovati ovu vrstu posta, dodje se do nevjerovatnog podatka da je u svom dugom životu postio više od 5.500 dana.

Dugogodišnji mujezin

Kao istinskom vjerniku, životna želja mu je bila da završi medresu I postane  imam, ali iz objektivnih razloga ta želja mu se nije ostvarila. Dva razreda medrese uspio je završiti, ali nakon što su 1948. godine tadašnje vlasti zatvorile medresu u Gradačcu vratio se kuci u Špionicu.
Dužnost mujezina u džematu Špionica počeo je obavljati. u jednoj  od najstarijih džamija u ovom dijelu Bosne, odmah nakon povratka iz Medrese u Gradačcu, sad vec daleke 1948. godine, a iako je već zagazio u devetu deceniju života ovu dužnost redovno na svim namazima obavlja i danas u novosagradjenoj džamiji u Špionici.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *