IslamBosna.ba- Svjetski mediji u posljednjih nekoliko dana nalaze se  u pravoj sportskoj groznici što nije ni čudo jer se približava Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. U nastavku donosimo kako mediji predstavljaju našu reprezentaciju:

  1. Ovako izgledaju njihovi dresovi

Reprezentacija Bosne i Hercegovine izborila se na prvenstvo u Brazilu pod pokroviteljstvom italijanskog brenda Legea, ali ova mala nacija (3,8 miliona stanovnika) će u Brazilu debitovati u novim Adidasovim dresovima.

2. Oni su jedini tim koji debituje na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ovo je tek drugi put u historiji Svjetskih prvenstava, i prvi put nakon Engleska na Svjetskom prvenstvu u nogometu 1950. (također održanom u Brazilu), da na završnici Svjetskog prvenstva debituje samo jedna ekipa.

3. Bosna i Hercegovina postoji kao država od 1992. godine.

Bosnia-Herzegovina has only existed as a country since 1992.

4. Zmajevi nisu tipični autsajderi.

So the Dragons are not your typical underdog.

Slovenske zemlje imaju veoma bogatu historiju nogometa. Prije raspada Jugoslavije, nacija je učestvovala na osam Svjetskih prvenstava- gdje je bila treća na Svjetskom prvenstvu 1930. godine. Kada se zemlja raspala Hrvatska i Slovenija su ostale sa najviše talentiranih sportista, ali vremenom Bosna i Hercegovina je razvila sasvim solidan tim i sada oni počinju da koračati krupnim koracima.

5. Portugal im je uskratio šansu da učestvuju na Svjetskom prvenstvu 2010 pobjedivši ih u razigravanju za prolazak u završnicu.

Portugal denied their chance to make the 2010 World Cup by beating them in a playoff for one of the final spots in the field.

Portugal je bio često protivnički tim Bosne i Hercegovine. Tim predvođen Cristiano Ronaldom također je porazio Zmajeve u razigravanju za prolazak u završnicu Evropskog prvenstva u nogometu 2012.

6. Ovako izgledaju njihovi navijači….

7. I evo kako oni proslavljaju:

8. Miralem Pjanić je jedan od najkreativnijih-potpuno neočekivano-mladih playmakera koji ide u Brazil.

Sa nadimkom ‘Mali princ’ Pjanić je izuzetno talentirani dvadesetčetvorogodišnji vezni igrač koji igra za AS Romu. On predvodi odbranu Zmajeva koja hrani njegovu kreativnost i viziju.

9. Edin Džeko je jedan od najboljih napadača na svijetu.

Sa 28 godina, ova zvijezda Manchester City-a je već vodeći strijelac u historiji Bosne. U prošloj sezoni bio je šesti u Premier ligi po golovima i pomogao je Mancherster City-u da osvoji titulu. U kombinaciji sa Pjanićevom kreativnošću kao veznjaka, oni čine jedan od najpotcjenjenih ofanzivnih dua na terenu Svjetskog prvenstva.

10. Njihov stil igre je jedan od najuzbuljivijih na terenu Svjetskog prvenstva.

Trener Bosne i Hercegovine,Safet Sušić, ima veoma jednostavnu-i uzbudljivu- filozofiju ‘dajte više golova od protivnika, bez obzira koliko će to koštati’.

11. Uspjeh na Svjetskom prvenstvu bi mogao preći dug put da barem privremeno ujedini zemlju podijeljenu ratom.

Success at the World Cup could go a long way in at least temporarily helping unite a country frequently torn apart by war.

Još od raspada Jugoslavije početkom 1990-tih ovo područje je često bilo poprište krvoprolića i ekstremne ekonomske depresije.Međutim nakon što se Bosna i Hercegovina kvalifikovala za Svjetsko prvenstvo 50.000 navijača pozdravilo je povratak reprezentacije kući uzvikujući ‘Vi ste ponos zemlje’.

12. Njihove šanse da osvoje ovogodišnje Svjetsko prvenstvo

Their chances of winning the World Cup this year:

IslamBosna.ba