Deseto izdanje Ljetnog sajma knjige, koji tradicionalno organizira Izdavačka kuća “Sejtarija”, otvoreno je jučer na Trgu Alije Izetbegovića i trajat će do 23. jula.

I ovogodišnji moto Sajma je “Sa dobrom knjigom na odmor”, a bh. izdavači, tačnije njih 31, među kojima su “Buybook”, “Zoro”, “Conectum”, “Šahinpašić”…, nude naslove s popustima do 90 posto, tako da se neke knjige mogu kupiti i za jednu ili dvije KM.

Novi naslovi

– Posjetiocima nudimo različitu literaturu, od dječije, beletristike, do naučne, a knjige koštaju od jedne do 250 KM. Osnovni cilj ovog sajma jeste promoviranje bh. izdavača i kulture kao i novih naslova iz književnosti – kazala je Jasmina Sejtarija, organizatorica Sajma.

Kako smo saznali, zainteresiranost za knjige kod Sarajlija se nije promijenila, a ono što ih najviše zanima je beletristika i naslovi poput onih s potpisom Haleda Huseinija, Tarika Alija, Orhana Pamuka, Stefani Majer (Stephenie Meyer), Amina Malaufa, koji se mogu kupiti po cijeni od osam, devet i deset KM.

Teška vremena

– Iznenađen sam ovogodišnjim popustima. Cijene knjiga nikada nisu bile pristupačnije. U gradu je mnogo stranaca, pa je ovo ujedno i prilika da se imena naših izdavača čuju daleko – rekao nam je Denis Agić, koji je kupio knjigu kao poklon prijateljici.

Direktor “Sarajevske zime” Ibrahim Spahić jučer je čestitao izdavačima što i u teškim vremenima uspijevaju opstati i svojoj publici osigurati kvalitetne knjige uz pristupačne cijene.

Zadržati publiku

Na štandu Izdavačke kuće “Zoro” popusti su do 50 posto, a knjige se mogu kupiti po cijeni od šest do 100 KM. Osim svojih, nude i naslove izdavačkih kuća “Buybook” i “Algoritam” iz Zagreba. Očekuju dobru posjećenost, nadaju se da će knjiga i u teškim vremenima uz ove popuste zadržati svoju publiku.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *